Τα συμβατά μελάνια έχουν κατακλύσει την αγορά τα τελευταία χρόνια και όχι άδικα. Με το κόστος των αυθεντικών μελανιών εκτυπωτών να είναι στα ύψη, αν κάποιος χρησιμοποιεί τακτικά τον εκτυπωτή του πρακτικά δεν έχει άλλη επιλογή από το να αναζητήσει άλλες λύσεις για τα αναλώσιμά του.

Τι ακριβώς είναι, όμως, τα συμβατά μελάνια; Πώς θα τα χρησιμοποιήσετε; Ανησυχείτε μήπως βλάψουν τον εκτυπωτή σας; Ας δούμε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, για να επωφεληθείτε από τις χαμηλές τιμές αυτών των αναλώσιμων.

Τι είναι τα συμβατά μελάνια;

Τα συμβατά μελάνια είναι ένας όρος που περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες μελανιών εκτυπωτών, τα οποία δεν είναι τα αυθεντικά κατασκευασμένα από τη μάρκα του εκτυπωτή. Για παράδειγμα, ένας εκτυπωτής HP λειτουργεί καταρχάς με μελάνια HP, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δε μπορούμε να του βάλουμε συμβατά μελάνια hp, αρκεί να ξέρουμε τι να προσέξουμε.

Τα συμβατά μελάνια εκτυπωτών είναι τριών κατηγοριών. Η πρώτη και η πλέον αξιόπιστη είναι τα μελάνια που είναι καινούρια, αλλά απλώς κατασκευάζονται από εταιρείες διαφορετικές από αυτές των εκτυπωτών, με βάση όμως αυστηρά standards και προδιαγραφές. Τα μελάνια αυτά είναι φθηνότερα από τα αυθεντικά για τον απλό λόγο ότι δεν έχουν το επιπλέον κόστος που οι εταιρείες κατασκευής εκτυπωτών επιλέγουν να χρεώσουν. Επειδή οι εκτυπωτές είναι πλέον πολύ φθηνοί στη αγορά τους, όλες οι εταιρείες επιλέγουν να χρεώνουν ακριβά τα αναλώσιμά τους, ώστε να βγάλουν κέρδος από εκεί.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν τα ανακατασκευασμένα μελάνια, τα οποία είναι παλιά μελάνια, που όχι μόνο έχουν γεμισθεί ξανά, αλλά ταυτόχρονα τους έχουν αντικατασταθεί σημαντικά μέρη και εξαρτήματα, ώστε να είναι σίγουρο ότι θα δουλέψουν σωστά. Τέλος, η πιο οικονομική λύση, η οποία όμως δεν λειτουργεί πάντα, είναι τα ξαναγεμισμένα μελάνια, στα οποία δεν έχει γίνει κάποια επεξεργασία, αλλά μετά τον έλεγχο της κατάστασής τους έχει γεμίσει ξανά το δοχείο τους με το αντίστοιχο μελάνι.

Μπορείτε να δείτε πιο αναλυτικά τα υπέρ και τα κατά εδώ.

Μπορεί να χαλάσει ο εκτυπωτής μου;

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται αν θα χαλάσει ο εκτυπωτής τους με τα συμβατά μελάνια, όμως η απάντηση δεν είναι ενιαία για όλες τις κατηγορίες. Τα καινούρια μελάνια που έχουν κατασκευαστεί από αξιόπιστες εταιρείες με βάση όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας είναι απόλυτα αξιόπιστα. Το μόνο πρόβλημα που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε είναι ο εκτυπωτής να μη διαβάζει τα μελάνια, επειδή έχετε κατεβάσει την τελευταία version του λογισμικού του. Οι εταιρείες εκτυπωτών προσπαθούν να εμποδίσουν τη χρήση συμβατών αναλώσιμων και γι’ αυτό το λόγο συνέχεια ανανεώνουν το λογισμικό, ώστε να υπάρξει conflict. Απλώς, μην κάνετε τις αναβαθμίσεις του εκτυπωτή και δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.

Στα ανακατασκευασμένα και ξαναγεμισμένα μελάνια τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Αν η ανακατασκευή ή η αναγόμωση δεν γίνουν σωστά, ενδέχεται να υπάρχει πρόβλημα στεγανότητας του μελανιού, κάτι που θα οδηγήσει σε διαρροή και ενδεχομένως βλάβη του εκτυπωτή. Βεβαίως, αν απευθυνθείτε σε έμπειρους επαγγελματίες για την ανακατασκευή ή το γέμισμα των μελανιών, τότε δεν έχετε να φοβάστε τίποτα. Το ζητούμενο είναι να είστε σίγουροι ότι οι τεχνικοί που θα αναλάβουν αυτή την εργασία διαθέτουν την εμπειρία, την τεχνογνωσία και τον απαραίτητο εξοπλισμό για μια τέτοια λεπτοδουλειά.

 

Βρείτε όλα τα συμβατά μελάνια εδώ