Οι σπουδαστές, μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, τυπώνουν τα πάντα, από οδηγούς μέχρι σημειώσεις, και αυτά τα έξοδα, περίπου 10 λεπτά ανά σελίδα – μεγιστοποιούνται γρήγορα. Αυτό είναι πολύ λογικό αν δεν γίνεται ορθολογική χρήση των εκτυπωτών που είναι διαθέσιμοι στα σχολεία, το οποίο οδηγεί σε μεγάλη σπατάλη χαρτιού και αναλωσίμων.


Σύμφωνα με μια έρευνα, ο όγκος του χαρτιού που πετιέται στα σχολεία φτάνει στα 12 κιλά χαρτιού ΑΝΑ σπουδαστή και εκπαιδευτικό. Αυτό σημαίνει ότι το σχολείο «πετάει» περί τις 20,000 Ευρώ το έτος μόνο σε κόστος χαρτιού – και δεν λαμβάνουμε καν υπόψη τα ποσά που δαπανώνται για αγορά εκτυπωτών, συντήρηση, τονερ και άλλα αναλώσιμα.
Παρόλα αυτά, αν είστε υπεύθυνος σε κάποιο σχολείο, ή σχολή, μπορείτε να μειώσετε την «χασούρα» - μειώνοντας σε έξοδα που δεν έπρεπε να υπάρχουν, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον. Δείτε ορισμένες συμβουλές για το πως μπορείτε να το κάνετε:

Επιλέξτε ένα πιο αποτελεσματικό εκτυπωτή

Πρώτα απ΄όλα, βάλτε στόχο να εξοπλίσετε την τάξη ή το σχολείο με εκτυπωτές που έχουν μεγάλη απόδοση. Ξεκινήστε κάνοντας έρευνα αγοράς για διαφορετικούς τύπους εκτυπωτών, και αποφασίστε ποιος τύπος μπορεί να είναι ο πιο οικονομικός για συχνή χρήση. Καθώς το αρχικό κόστος κτήσης ενός εκτυπωτή αντικατοπτρίζει μόνο ένα μέρος του συνολικού κόστους απόκτησης, η συμβουλή μας είναι να μην αποφασίσετε με βάση τον οικονομικότερο.


Σιγουρευτείτε ότι λαμβάνετε όλες τις παραμέτρους υπ’ όψιν, συμπεριλαμβανομένου και το κόστος της συχνής αλλαγής μελανιών καθώς και τη κατανάλωση ρεύματος. Για παράδειγμα, οι εκτυπωτές laser είναι πιο ακριβοί αρχικά από τους inkjet αλλά τα λειτουργικά τους είναι πολύ χαμηλότερα. Έτσι, για ένα σχολείο, όπου η χρήση είναι σαφώς μεγάλη, πιθανόν να σας συμφέρει να αγοράσετε laser.

Βρείτε ένα αξιόπιστο προμηθευτή

Ψάξτε στην αγορά για ειδικές εκπτώσεις και προσφορές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τους εκτυπωτές σας σε καλή λειτουργία. Το Cartridge World προσφέρει υψηλής ποιότητας συμβατά μελάνια και τόνερ – με παράδοση απευθείας στο σχολείο σας – και έως 80% χαμηλότερο κόστος από τα επώνυμα. Με το πρόγραμμα Managed Print Services της Cartridge World, δεν χρειάζεται καν να αγοράσετε– σας παρέχουμε με τον εξοπλισμό και την υποστήριξη που χρειάζεστε χωρίς επιπλέον χρέωση, με τη μόνη προϋπόθεση να αγοράζετε τα μελάνια από την Cartridge World. Όλες αυτές οι προσφορές μαζεύονται και μεταφράζονται σε μεγάλη εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος τόσο για σας όσο και για το σχολείο σας.

Επιλέξτε Ποιοι Το Χρησιμοποιούν

Οι εκτυπωτές νέας γενιάς έχουν τη δυνατότητα για δημιουργία προφίλ ανάλογα με τη χρήση, και με αυτό μπορείτε να αποτρέψετε τους σπουδάστε και το προσωπικό από το να κάνουν αλόγιστη χρήση. Καθώς κάθε καθηγητής και σπουδαστής θα πρέπει να μπουν με κωδικό, οι διαχειριστές του εκτυπωτή θα μπορούν πιο εύκολα να αναγνωρίσουν πιο προφίλ εκτυπώνει περισσότερο. Με αυτό τον τρόπο, οι διαχειριστές θα μπορούν να βρουν αντίστοιχες ψηφιακές λύσεις που κοστίζουν λιγότερο, ή να βάλουν όρια στην ποσότητα των εκτυπώσεων.


Ορισμένα σχολεία παρέχουν δωρεάν εκτυπώσεις, εδώ και καιρό. Παρόλα αυτά υπάρχει λύση για να κρατηθούν τα έξοδα χαμηλά, αφήνοντας ελευθερία στους σπουδαστές και μαθητές να εκτυπώσουν Παρακολουθώντας την πρόσβαση στις εκτυπώσεις και εκπαιδεύοντας τους καθηγητές και σπουδαστές ώστε να προσπαθούν να μην ξοδεύουν άδικα χαρτί και μελάνι, τα σχολεία μπορούν με σχετικά εύκολο τρόπο να ελαχιστοποιήσουν τα εκτυπωτικά τους έξοδα.

Κάντε Αυτό Που Κάνετε Καλύτερα – Εκπαιδεύστε!

Εκπαιδεύοντας τους σπουδαστές και το προσωπικό για το πως θα αποφύγει να ξοδεύει χαρτί και μελάνι, και δίνοντας τους κίνητρα να χρησιμοποιούν ψηφιακά αρχεία αντι για εκτυπώσεις όπου αυτό είναι δυνατό, μπορεί να αποφέρει μεγάλες μειώσεις στα έξοδα τους σχολείου σας. Παρακάτω θα βρείτε μερικούς διαφορετικούς τρόπους που μπορείτε να εκπαιδεύσετε σπουδαστές και καθηγητές για να αποφύγουν αλόγιστη χρήση (κάντε αντιγραφή- επικόλληση σε αυτό το πίνακα και κολλήστε τον πάνω από τον εκτυπωτή σας):

ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΑΝΙΟΥ

  • Τυπώνετε μπρος πίσω, ή αν τυπώνετε PowerPoints, τυπώστε τουλάχιστον 4 παρουσιάσεις ανά σελίδα
  • Χρησιμοποιείστε την προεπισκόπηση εγγράφου (print preview) πριν εκτυπώσετε και σιγουρευτείτε ότι δεν τυπώνετε σελίδες που δεν χρειάζεστε.
  • Μειώστε το μέγεθος των γραμματοσειρών (fonts) – ακόμη και αν μειώσετε από 12-pt. σε 10-pt. εξοικονομείτε σημαντική ποσότητα χαρτιού και αναλωσίμου.
  • Χρησιμοποιείστε όπου μπορείτε την πιο «οικονομική» γραμματοσειρά Times New Roman. Μελέτες έδειξαν ότι αυτή η γραμματοσειρά παράγει 44 τοις εκατό περισσότερες εκτυπώσεις από μελάνια Inkjet.
  • Τυπώστε σε ασπρόμαυρο ή μονόχρωμο, όπου αυτό είναι δυνατό. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η γρήγορη αντικατάσταση ακριβών μελανιών και τόνερ.
  • Προτιμάτε να στέλνετε τις εργασίες σας με email αντί να τις τυπώνετε.
  • Αντί να τυπώσετε, χρησιμοποιείστε νέες τεχνολογίες όπως αποθήκευση εγγράφων στο cloud, ώστε οι σπουδαστές να μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να εργάζονται πάνω σε κοινά αρχεία, αντί να τυπώνει ο κάθε ένας ένα αντίγραφο.


Με τα περισσότερα σχολεία να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα σε εκτυπώσεις παρά σε υπηρεσίες ΙΤ, οι εκτυπώσεις βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα μεγαλύτερα έξοδα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Καθώς τα περισσότερα από αυτά τα έξοδα είναι αποτέλεσμα κακής διαχείρισης των εκτυπώσεων, μπορούν πολύ εύκολα να ελαχιστοποιηθούν - ή να αποφευχθούν τελείως – παρακινώντας τους σπουδαστές και εκπαιδευτικούς να κάνουν πιο έξυπνες εκτυπωτικές κινήσεις.