Σαν καταναλωτές, απολαμβάνουμε πολύ περισσότερες επιλογές σήμερα, λόγω του Internet shopping και των ευκολιών που μας προσφέρει. 

Παρόλα αυτά, ο,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Φθηνά προϊόντα που έρχονται από την Κίνα ή εμφανίζονται σε διάφορα ηλεκτρονικά καταστήματα δεν σημαίνουν αυτόματα και ευκαιρία.  Με άλλα λόγια, υπάρχει πολύ “σκουπίδι” εκεί έξω… 
 
Για αυτό το λόγο, είναι καλό ότι ναι μεν οι επιλογές μας είναι πολλές, αλλά επίσης μας δίνονται πολλές πληροφορίες - σχεδόν για τα πάντα.  Στο τέλος της ημέρας, η έρευνα είναι πιο σημαντική από ποτέ ώστε να … βγάλουμε χρυσό και να χτυπήσουμε την ευκαιρία του φθηνού. 
 
Το ίδιο συμβαίνει και με τα συμβατά αναλώσιμα εκτυπωτών. Πολλές φορές αναφέρονται σαν “3rd party” ή “aftermarket” και τα μελανοδοχεία αυτού του τύπου αναλογούν στο 30% της συνολικής αγοράς μελανιών, παγκοσμίως - η οποία η ίδια αγορά είναι μια αγορά 1.3 δισ. πωλήσεων μελανοδοχείων ετησίως.
 
Ας δούμε όμως ποια είναι τα υπέρ και ποια τα κατά των συμβατών μελανιών για να βρούμε τον “χρυσό” για την οικιακή ή εταιρική εκτύπωση. 
 

Καταρχήν, τι είναι το συμβατό μελάνι; 

Τα συμβατά μελάνια είναι δοχεία μελανιών που έχουν συναρμολογηθεί με 100% νέα υλικά, γεμιστεί με συμβατή ποιότητα τόνερ και έχουν ελεγχθεί για να παρέχουν την ίδια ποιότητα εκτύπωσης όπως και το κανονικό. 
Τα συμβατά μελάνια δεν ήταν καν λέξη πριν από 20 χρόνια. Σύμφωνα με στατιστικές υπολογίζεται οτι σημερα, πάνω από το 80% των επιχειρήσεων χρησιμοποιούν συμβατά μελάνια, για οποιοδήποτε είδος εκτυπωτή. 

Τα μειονεκτήματα των συμβατών μελανιών

Σαν καταναλωτές, εμπιστευόμαστε τις φίρμες πολύ περισσότερο από τα προϊόντα που βγάζουν στην αγορά.  Αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που αγοράζει κανείς τα μελάνια των κατασκευαστών των εκτυπωτών (τα οποία λέγονται και original equipment manufacturer cartridges ή OEM’s). Υπάρχουν όμως στην αγορά και άλλες επιλογές επώνυμων αναλωσίμων όπως αυτά της Cartridge World .  
 
Από την άλλη, το internet είναι γεμάτο με προμηθευτές αμφιβόλου ποιότητας: εταιρίες που δεν ελέγχουν τα προϊόντα τους ή αγοράζουν χονδρική από αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης προμηθευτές που δεν έχουν δεί ποτέ σε μακρινές χώρες. Δυστυχώς το κακής ποιότητας συμβατό μελάνι είναι πλέον ο κανόνας, παρά η εξαίρεση. Οι τιμές αυτών των προϊόντων είναι χαμηλές αλλά υπάρχουν κίνδυνοι.  
 
Φυσικά, υπάρχουν και κορυφαία συμβατά μελάνια, αλλά πολλές φορές πρέπει να ψάξει κανεις για να τα βρει. Ο προμηθευτής πρέπει να έχει ξεκάθαρες προδιαγραφές ποιότητας ή πιστοποιήσεις. Επιπλέον, τα online reviews λένε πολλά για την ποιότητα και την εξυπηρέτηση.
 

Τα πλεονεκτήματα των ανακατασκευασμένων/συμβατών μελανιών

Σε κάθε αγορά, το μεγαλύτερο κίνητρο για να σταματήσει κάποιος να αγοράζει από ένα brand και να προτιμήσει κάτι γενικό είναι το μότο “η τιμή είναι σωστή”. Τα συμβατά μελάνια είναι όντως πιο φθηνά.
Πέραν από την στυγνή πραγματικότητα οτι οι κατασκευαστές των εκτυπωτών έχουν υψηλά κοστολόγια (μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες, δεν λέμε; ) λόγω marketing και έρευνας, τα μελανοδοχεία τους είναι επίσης ακριβά γιατί ακολουθούν το λεγόμενο μοντέλο του ξυραφιού: 
 
Πουλάνε την λαβή φθηνά (στη περίπτωσή μας τους εκτυπωτές) για να “κλειδώσουν” τους καταναλωτές στο προϊόν τους και μετά βγάζουν το κέρδος τους στο να υποχρεώνουν για τα ξυραφάκια (στην περίπτωσή μας, τα μελάνια). 
 
Έτσι, έχει φτάσει το 1 ml υγρής μελάνης που χρησιμοποιείται σε ένα inkjet μελανοδοχείο να είναι πολύ πιο ακριβό από 1 ml της ακριβότερης σαμπάνιας.
Εξαιτίας της παραπάνω στατιστικής έρευνας, το ενδιαφέρον για συμβατά μελάνια είναι πολύ αυξημένο. 
Τα συμβατά μελανοδοχεία μειώνουν την παραγωγή των επώνυμων μελανιών και με αυτό τον τρόπο μειώνουν την μόλυνση του περιβάλλοντος. 
Χρησιμοποιώντας την Cartridge World σαν παράδειγμα, μεγάλο ποσοστό των μελανοδοχείων μας είναι ανακυκλωμένα. Αυτό σημαίνει ότι παγκοσμίως, ανακυκλώνουμε πάνω από 200 τόνους πλαστικού, μειώνοντας κατά 40 τόνους μελανοδοχείων την ποσότητα που θα έφτανε στις χωματερές. 
Αυτό δεν περιλαμβάνει το επιπρόσθετο πρόγραμμα ανακύκλωσης που προσφέρουμε στους πελάτες μας στην Ελλάδα.
 
Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας για τα συμβατά και ανακατασκευασμένα μελάνια στο Facebook ή στο Live chat στο www.cartridgeworld.gr