Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει για το κόστος εκτύπωσης! Ποιο είναι όμως το πραγματικό κόστος χρήσης ενός εκτυπωτή; Μπορούμε να το μετρήσουμε ; Ποιους παραμέτρους θα πρέπει να λάβουμε υπόψη;

Για να μετρηθεί λοιπόν σωστά το κόστος χρήσης ενός εκτυπωτή αυτό μπορεί να γίνει αν υπολογίσουμε όλα τα επί μέρους κόστη κατά την διάρκεια της ζωής του (που ακόμα και σε αυτή την περίπτωση το κόστος δεν είναι πάντα το ίδιο για όλους τους  χρήστες).

Οι παράμετροι που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι:

  1. Η αρχική αξία του μηχανήματος
  2. Των αναλώσιμων που χρησιμοποιήθηκαν
  3. Του ρεύματος που καταναλώθηκε και
  4. Αν παρουσίασε κάποια βλάβη με αποτέλεσμα να χρειαστεί σέρβις – ανταλλακτικά.

Για να γίνει πιο απλό ας  υποθέσουμε ότι το μηχάνημα δεν θα παρουσιάσει σοβαρή  βλάβη (ή αν θα παρουσιάσει βλάβη θα καλυφτεί από την εγγύηση) και ότι έγιναν 2 service συντήρησης. Επίσης  να θεωρήσουμε ότι έχει γίνει σωστή επιλογή μηχανήματος (σύμφωνα με τον μηνιαίο κύκλο εργασιών που προτείνεται) και δεχόμαστε  ότι μια ικανοποιητική περίοδος για να έχουμε ένα μηχάνημα είναι 3-5 χρόνια).

Ας δούμε λοιπόν ένα όσο πιο απλό παράδειγμα γίνεται με έναν ασπρόμαυρο laser εκτυπωτή Samsung ml3320nd. Η αξία του μηχανήματος είναι σχεδόν δεδομένη στην αγορά  με μικρές αποκλίσεις (140€).

Samsung ml3320nd

Τι ισχύει  με τα αναλώσιμα;

Τα  απαραίτητα αναλώσιμα που χρειάζεται για να γίνει η εκτύπωση και έχουν συγκεκριμένη διάρκεια ζωής είναι τουλάχιστον 2. Στα μικρά και μεσαία μοντέλα υπάρχει ο φούρνος (fuser unit) και το cartridge με τον γραφίτη. Ο φούρνος ναι μεν θα μπορούσε να αλλαχτεί από τεχνικό σε αυτά τα μηχανήματα αλλά το κόστος του πολλές ξεπερνάει την αξία του μηχανήματος και δεν συμφέρει!

Οπότε ας υποθέσουμε ότι αυτή και είναι η μέγιστη απόδοση του μηχανήματος. (σημ. μόνο σε ακριβότερα μοντέλα όπου θεωρείται ανταλλακτικό, αλλάζεται από τον χρήστη και η τιμή του σε σχέση με το μηχάνημα είναι τέτοια που αξίζει).

Στον Samsung ml3320nd αυτό εκτιμάται περίπου στις 200,000 σελίδες.

Samsung Toner

Στην συνέχεια έχουμε το αναλώσιμο cartridge όπου συνήθως έχουμε διάφορες επιλογές.

Στον ml3320nd υπάρχουν δύο επιλογές:

  • Μια για 3000 σελίδες και
  • Για 5000 σελίδες.

Θα επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε στην έρευνα αυτό των 5000 που αναλογικά έχει χαμηλότερο κόστος χρήσης αλλά θα χρησιμοποιήσουμε τόσο το γνήσιο όσο και το συμβατό.

Το γιατί θα χρησιμοποιήσουμε και τα 2 θα το δούμε στην συνέχεια.

Τι σημαίνει όμως ότι ένα αναλώσιμο μπορεί να εκτυπώσει 5000 σελίδες? Οι κατασκευάστριες εταιρείες τόσο των γνήσιων, στην προκείμενη περίπτωση η Samsung, όσο και των aftermarket (Cartridge World) χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο πρότυπο που καθορίζει την ποσότητα των σελίδων που μπορεί να εκτυπώσει ένα αναλώσιμο και είναι ίδιο για όλους τους κατασκευαστές.

Όταν λέμε λοιπόν ότι ένα αναλώσιμο τυπώνει 5000 σελίδες σημαίνει ότι αυτές οι σελίδες έχουν επικάλυψη 5% της σελίδας σε γραφίτη. Αν κάποιος δηλαδή τυπώνει με μεγαλύτερη κάλυψη, παράδειγμα με 10% αντί για 5% τότε το αναλώσιμο θα τυπώσει 2500 σελίδες αντί 5000. Αν πάλι κάποιος τυπώνει σε λευκή σελίδα μόνο το όνομα του θα τυπώσει πάνω 20000 σελίδες!

Για να είναι συγκρίσιμο το τεστ θα υποθέσουμε ότι οι εκτυπώσεις γίνονται με 5% επικάλυψη.

Το γνήσιo αναλώσιμο των 5,000 σελίδων στοιχίζει περίπου 120€ και το συμβατό 42.5€. Για να ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής των 200000 σελίδων το μηχάνημα θα χρειαστεί περίπου 40 αναλώσιμα των 5000 σελίδων για εκτυπώσεις με 5% επικάλυψη.  

Στην περίπτωση του γνησίου θα έχουμε ένα συνολικό κόστος 4800€ (40 x 120€) και στην δεύτερη 1700€ (42,5 x 40€)

Όσο αφορά τα σέρβις στα 4 χρόνια χρειάστηκε 2 φορές συντήρηση και αλλάχτηκαν κάποια μικρά εξαρτήματα όπως ροδάκια κλπ. Το συνολικό κόστος για αυτά τα σέρβις ήταν περίπου 120€ (ανταλλακτικά και εργασία).

Το τελευταίο σκέλος αφορά την κατανάλωση του ρεύματος. Δεν είναι τόσο σημαντική καθώς αποτελεί μικρό νούμερο σε σχέση με άλλες ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές  συσκευές  αλλά πλέον τόσο οι κατασκευαστές όσο και οι οργανισμοί που τα χρησιμοποιούν έχουν αρχίσει να ευαισθητοποιούνται περισσότερο και όχι μόνο από θέμα κόστους αλλά και από οικολογικής άποψης.

Ο εκτυπωτής του παραδείγματος καταναλώνει  1.54 kWh/ανά βδομάδα (Energy Star). Στα 4 χρόνια ο εκτυπωτής θα καταναλώσει περίπου 320 kWh δηλαδή περίπου 76€ σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Ας δούμε τώρα συνολικά όλα τα κόστη χρήσης:

Για την περίπτωση με τα γνήσια έχουμε: 

Εκτυπωτής 130€  (2,5% της συνολικής δαπάνης)

Αναλώσιμα 4800€  (93,6% της συνολικής δαπάνης)

Σέρβις και ανταλλακτικά 120€  (2,3% της συνολικής δαπάνης)

Κατανάλωση ρεύματος 76€   (1,6% της συνολικής δαπάνης)

Σύνολο 5126€   

Και το κόστος για κάθε σελίδα εκτύπωσης είναι 2,6 λεπτά (5126/200000)

 

Στην περίπτωση με τα συμβατά έχουμε:

Εκτυπωτής 130€  (6,4% της συνολικής δαπάνης)

Αναλώσιμα 1700€   (83,9% της συνολικής δαπάνης)

Σέρβις και ανταλλακτικά 120€   (5,9% της συνολικής δαπάνης)

Κατανάλωση ρεύματος 76€   (3,8% της συνολικής δαπάνης)

Σύνολο 2026 €  

Και το κόστος για κάθε σελίδας εκτύπωσης είναι 1,01 λεπτά (2026/200000)

 

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω προκύπτουν 2 πολύ σημαντικά συμπεράσματα:

  • Η αρχική επένδυση που αφορά τον εκτυπωτή είναι πάρα πολύ μικρή σε σχέση με το συνολικό κόστος  (2,5% αν θα χρησιμοποιηθούν τα γνήσια αναλώσιμα και 6,4% αν θα χρησιμοποιηθούν συμβατά και αυτό γιατί μειώνεται το συνολικό κόστος).
  • Το τελικό κόστος χρήσης είναι 5126€ ή 2,6 λεπτά ανά σελίδα χρησιμοποιώντας τα γνησία αναλώσιμα και 2026€ ή 1,01 ανά σελίδα χρησιμοποιώντας τα συμβατά δηλαδή 2,5 φορές περισσότερο!!

Ελπίζω να σας βοήθησα να βγάλετε και εσείς τα συμπεράσματα σας. Στα Cartridge World έχουμε ειδικούς που μπορείτε να απευθυνθείτε για μια δωρεάν εκτίμηση και ανάλυση της επιχείρησής σας. Επισκεφθείτε ένα από τα καταστήματά μας σήμερα ή τηλεφωνήστε στο 210 3804551 και μιλήστε με ένα εξειδικευμένο σύμβουλό μας.

Πολάτος Αργύρης

Cartridge World Greece